Splitsingsreglementen

Splitsingsreglement en modelreglement

Als onderdeel van de splitsingsakte is er het splitsingsreglement. Hierin staat omschreven hoe de VvE zou moeten functioneren. Om het splitsingsreglement op te stellen wordt hierbij als basis vaak gebruik gemaakt van een modelreglement van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Het splitsingsreglement beschrijft:

  • hoe de VvE vergadert
  • met hoeveel stemmen een besluit in de VvE wordt goedgekeurd
  • aanvullende bepalingen over het gebruik, beheer en onderhoud van het woongedeelte


Verschillende modelreglementen

Op dit moment zijn er een achttal verschillende modelreglementen. Modelreglementen worden eens in de zoveel jaar aangepast op basis van de dan wettelijke regelgeving.

Modelreglement 1972 Modelreglement 1973 Modelreglement 1983 Modelreglement 1992 Modelreglement 2006 Modelreglement ondersplitsing 2006 Modelreglement 2017 Modelreglement ondersplitsing 2018 Modelreglement kleine VvE 2021


Modelreglement leest lastig

Niemand zal u zeggen dat het een makkelijk leesbaar document is, zeker niet als u er niet dagelijks mee te maken heeft. Er staan verwijzingen in naar artikelen uit het Burgerlijk Wetboek en verwijzingen naar andere artikelen binnen hetzelfde document.
Ook het transponeren van de artikelnummers heeft niet bijgedragen aan een leesbaar document en geeft nog meer onduidelijkheid.

Transponeren: Het hernummeren van wetsartikelen

Om u een voorbeeld te geven van deze onduidelijkheid en wirwar van artikelen willen wij het volgende aanhalen;

In artikel 1 van het modelreglement uit 1973 wordt verwezen naar zowel artikel 876 alsmede artikel 876 b van het Burgerlijk Wetboek.

Deze wetsartikelen zijn in 1992 hernummerd naar Artikel 125 en Artikel 127 Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek.
In artikel 125 wordt echter weer verwezen naar artikel 40 van het Burgerlijk Wetboek Boek 2 en in artikel 127 wordt verwezen naar artikel 1a en 1b van de Woningwet.
Het artikel 1b van de Woningwet verwijst weer door naar artikel 2 van de Woningwet welke op zijn beurt weer verwijst naar andere artikelen.

Om dus een compleet overzicht te krijgen van artikel 1 heeft u een transponeringstabel van het Burgerlijk Wetboek nodig en u moet er drie verschillende Wetboeken op naslaan.


Modelreglement leesbaar gemaakt

Omdat wij van mening zijn dat het makkelijker kan hebben wij voor u in de verschillende modelreglementen elk artikel beschreven met daaronder de getransponeerde wetsartikelen of een directe link naar de wetsartikelen of artikelen uit datzelfde document.

Zo heeft u alle modelreglement artikelen en wetsartikelen onder één muisklik en heeft u geen wetsboeken of tabellen nodig.


BESPAARTOOL