Wet bestuur en toezicht rechtspersonen

  • 0
WBTR

Wet bestuur en toezicht rechtspersonen

Op 1 juli 2021 treed er een nieuwe wet in werking, de ‘Wet bestuur en toezicht rechtspersonen’ ofwel WBTR.

De wet WBTR heeft tot doel om meer toezicht te creëren bij verenigingen en stichtingen. En tegelijkertijd ook het niveau van het bestuur te verhogen. De regels voor de taakvervulling en bevoegdheden van bestuurders en toezichthouders te uniformeren.

Daarnaast schrijft het regels voor omtrent de aansprakelijkheid wanneer de taak onbehoorlijk vervuld blijkt te zijn.
Ook ontstaat er door de invoering WBTR een wettelijke grondslag voor het instellen van een orgaan wat toezicht kan houden op de vereniging of stichting.


Hoofdlijnen WBTR:

  • Plichten en positie van bestuursleden en toezichthouders
  • Aansprakelijkheid van bestuursleden en toezichthouders
  • Goedkeuring van uitgaven en financieel beleid
  • Regels omtrent belangenverstrengeling

Door onder andere taken, bevoegdheden, beleid en bovendien aansprakelijkheid wettelijk vast te leggen voorziet de wet WBTR er in dat misstanden zoals belangenverstrengeling en of onbehoorlijk bestuur kan worden voorkomen.


Aansprakelijkheid bestuur WBTR

Ook de Faillissementswet is in de wetboeken gewijzigd. In artikel 106a Fw wordt de aansprakelijkheid van het bestuur geregeld.
Indien het bestuur zijn taak onbehoorlijk heeft vervuld en een belangrijke oorzaak is van het faillissement kunnen ze aansprakelijk worden gesteld.


Is de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen ook geldig voor de VvE?

Door de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen zijn bestuurders en toezichthouders wettelijk verplicht om afspraken vast te leggen en te waarborgen voor zover dat nog niet gedaan is binnen een verenigingen of stichtingen.

De WBTR ‘spreekt’ alleen over rechtspersonen zoals deze zijn geregeld in Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. Een Vereniging van Eigenaars is wettelijk gezien ook een rechtspersoon.
Hierdoor zijn enkele artikelen uit Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek van toepassing zijn op een VvE. De verdere uitwerking van de Vereniging van Eigenaars is apart geregeld in Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek. Dat wil zeggen dat de WBTR niet van toepassing is op VvE’s.


Kascommissie of controlerend

Het belang van een kascommissie of controlerend orgaan, om fraude binnen de Vereniging te beperken, wordt hiermee benadrukt.
In de wet staat echter dat de Algemene Ledenvergadering jaarlijks een kascommissie dient te benoemen die bestaat uit minimaal twee leden.
De kascommissie heeft als taak om de financiële stukken te controleren om onder andere een advies uit te brengen aan de algemene ledenvergadering.


Vragen over Wet bestuur en toezicht rechtspersonen?

Voor actuele informatie en/of vragen over de WBTR verwijzen wij u door naar: overheid.nl



BESPAARTOOL