De Algemene Ledenvergadering (ALV) van de VvE

  • 0
De Algemene ledenvergadering

De Algemene Ledenvergadering (ALV) van de VvE

Wat wordt er besproken en welke bevoegdheden heeft de ALV?

De Algemene Ledenvergadering vindt minimaal één maal per jaar plaats: de zogeheten jaarvergadering. Alle leden van de Vereniging zijn welkom en beschikken over stemrecht op de ALV. De eigenaren (leden van de VvE) hebben de hoogste zeggenschap binnen de Vereniging van Eigenaars. De ALV neemt namelijk besluiten over (groot)onderhoud, de begroting en de jaarrekening.

Daarnaast is het de ALV die het bestuur van de VvE machtigt tot het doen van bepaalde uitgaven en/of het uitvoeren van besproken handelingen. Zonder een besluit van de leden (Algemene Ledenvergadering) kan het bestuur geen handelingen verrichten, tenzij bevoegdheid verleend is door of krachtens het modelreglement.


Wanneer moet een vergadering van eigenaars plaatsvinden?

De algemene ledenvergadering dient op wettelijke voorschriften binnen 6 maanden na afloop van het boekjaar plaats te vinden.

Het boekjaar zal bij de meeste Verenigingen samenlopen met het kalenderjaar. Echter kunnen de splitsingsaktes welke naar de modelreglementen van 1973 en 1983 verwijzen hiervan afwijken.

  • De modelreglementen uit 1973 en 1983 bepalen dat het boekjaar van de VvE nader in de splitsingsakte wordt aangegeven.
  • De modelreglementen uit 1992, 2006 en 2017 bepalen juist dat het boekjaar gelijk loopt aan het kalenderjaar.

Controleer hiervoor naast het modelreglement ook de splitsingsakte als u wilt weten hoe deze bij uw Vereniging loopt.

Hoe loopt het boekjaar van de VvE? Het boekjaar is een periode van 12 maanden waarover het financieel verslag van de VvE loopt, maar het is niet verplicht dat het boekjaar gelijk loopt aan het kalenderjaar.

Het splitsingsreglement kan bepalen dat de jaarvergadering binnen een kortere periode dan zes maanden na afloop van het boekjaar moet plaatsvinden.


Uitnodiging voor de Vergadering

De ALV dient altijd schriftelijk worden aangekondigd en bevat de datum, tijdstip van aanvang en de locatie van de Vergadering. Naast deze punten zult u ook de te bespreken onderwerpen (agendapunten) en een volmacht* aantreffen bij de uitnodiging.

Volmacht: Eigenaars die verhinderd zijn kunnen iemand anders machtigen om hun stem uit te brengen.


Het verplichte minimale aantal dagen voor het versturen van de uitnodiging?

Ook dient de uitnodiging voor de ALV te voldoen aan een verplicht minimaal aantal dagen voor verzenden.


Vertegenwoordiging

Op een Algemene Ledenvergadering moet tenminste de helft plus één van het totaal aantal stemmen (tenzij dit anders is bepaald in de Splitsingsakte of het modelreglement) aanwezig of vertegenwoordigd zijn om rechtsgeldige besluiten te kunnen nemen. Is dat niet het geval, dan moet een tweede vergadering worden uitgeschreven, binnen twee tot zes weken na de eerste vergadering.

Tijdens een tweede vergadering kunnen de aanwezige eigenaren altijd rechtsgeldige besluiten nemen, ongeacht de opkomst of het aantal stemrechten dat aanwezig is.

Vaak vind er doorgang van de eerste vergadering waar de agendapunten besproken worden zodat de tweede vergadering een formaliteit word en er alleen nog gestemd dient te worden.


Rechtsgeldigheid ALV en te nemen besluiten

Een Algemene Leden Vergadering is rechtsgeldig als aan de regels die gesteld zijn in de Akte van Splitsing (Splitsingsakte) voldaan is. Te denken valt aan de tijdigheid van de uitnodiging en dat besluiten zijn genomen op basis van het quorum en stemverhouding.


Rechtsgeldige besluiten

Voor een te nemen besluit gelden bepaalde stemverhoudingen in de VvE. Deze verhoudingen en benodigde meerderheid zijn terug te vinden in de Splitsingsakte. Wanneer een minimum aantal stemmen is vertegenwoordigd, het zogenoemde ‘quorum’, kan de ALV een besluit nemen.

Een meerderheid kan op verschillende manieren worden verkregen:

  • Gewone (absolute) meerderheid:
    de helft van het totaal aantal uitgebrachte stemmen + 1.
  • Gekwalificeerde meerderheid:
    een verhoogde meerderheid is vereist, Dit hangt af van wat in de splitsingsakte beschreven staat.
  • Unanimiteit:
    een besluit wordt enkel aangenomen als de eigenaren unaniem voor het besluit stemmen. Meestal geldt voor besluiten die unaniem genomen moeten worden ook dat alle stemmen ‘aanwezig’ (volmachten) zijn en dat alle stemmen akkoord moeten zijn.

Als een eigenaar van mening is dat de ALV een onredelijk besluit genomen heeft kan de eigenaar dat besluit met een verzoekschrift ter vernietiging aan de kantonrechter voorleggen. Dat moet binnen 30 dagen nadat het besluit is genomen gebeuren of binnen 30 dagen nadat de eigenaar kennis had kunnen nemen van dat besluit. De kantonrechter kan een besluit vernietigen als het indruist tegen de redelijkheid en de billijkheid. We spreken dan over een besluit dat vernietigbaar is.

Wanneer een besluit in strijd is met de wet, de splitsingsakte of het modelreglement is dat besluit nietig. Een nietig besluit hoeft niet aan de kantonrechter voorgelegd worden ter vernietiging omdat het van rechtswege niet geldig ofwel nietig is. De eigenaren hoeven zich niets aan te trekken van dat besluit en kunnen het negeren zonder dat dit gevolgen heeft.


Dechargeren van het VvE-bestuur

Het bestuur van de Vereniging van Eigenaren kan door de ALV van de aansprakelijkheid worden ontlast voor het gevoerde beleid. Ook gebeurt het ter afsluiting van een boekjaar, wanneer de Algemene Ledenvergadering de jaarcijfers heeft goedgekeurd. Dit wordt ook wel dechargeren genoemd. Hiermee accepteert de ALV dat de bestuurders hun taak naar behoren hebben verricht en ontlasten hen van aansprakelijkheid voor hun bestuur over dat jaar.

De Algemene Ledenvergadering verleent alleen decharge voor het gevoerde beleid van het bestuur op basis van de bekende feiten.



BESPAARTOOL